Sluiten

Van informatiechaos naar informatiearchitectuur
Deel 1: drie tips voor je veranderingsproject

Navigeren op een bedrijfsnetwerk op zoek naar de juiste informatie is niet altijd eenvoudig. Er gaan in de meeste bedrijven dan ook talloze werkuren verloren bij gebrek aan een duidelijke informatiearchitectuur. Dat kan gelukkig anders: een aangepaste structuur en de juiste tools zorgen ervoor dat iedereen snel de weg vindt naar het juiste document, en vergemakkelijken het samenwerken.

Maar hoe begin je er concreet aan? In deze reeks van drie artikels kom je er alles over te weten. Vandaag deel 1: drie tips voor je veranderingsproject.

Met een goede informatiearchitectuur verdrink je niet in een informatiechaos

1. Start met een goede voorbereiding

We trappen misschien een open deur in, maar het is absoluut noodzakelijk om voldoende tijd te nemen voor de opstartfase. De verleiding is soms groot om door geld- en tijdsgebrek snel een aantrekkelijke IT-tool in gebruik te nemen. Maar zonder analyse met kennis van zaken vooraf dekt die misschien niet alle behoeftes en moet je daarna opnieuw beginnen. Stel dus een duidelijke roadmap op en baken de scope van het project goed af.

2. Zoek verkopers voor uw verandering

Elke verandering roept weerstand op. Je mag niet meteen een sterk engagement verwachten van iedereen die zijn of haar gewoontes zal moeten doorbreken.

Zorg voor veel communicatie, werk met ambassadeurs die betrokkenheid tonen en luister naar iedereen binnen je bedrijf.

Zorg dus voor veel communicatie, werk met ambassadeurs die betrokkenheid tonen en luister naar iedereen en elke rol binnen je dienst of bedrijf. Zorg ook voor verschillende en laagdrempelige manieren om feedback te geven.

3. Vertrek vanuit concrete problemen

Snelle groei, hiërarchie, overnames, … De structuur en cultuur van een bedrijf zijn zelden 100% geoptimaliseerd om vlot kennis te delen. Veel medewerkers worden zo geconfronteerd met onoverzichtelijke situaties die frustraties kweken. Om daar klaarheid in te scheppen werk je best planmatig een lijst van concrete problemen af, zo ontdek je waar muren deuren moeten worden, en over welke kloven je een brug moet bouwen.

Je transformeert de informatiearchitectuur van je organisatie natuurlijk niet in één, twee, drie. Een betrouwbare partner met ervaring kan nodig zijn om richting te geven en knopen te ontwarren. Flow helpt mensen en bedrijven om anders naar technische kennis te kijken. Bekijk wat we voor jou kunnen doen.

Deel 2 van deze reeks

 

Meer over Informatie organiseren