Sluiten

Boek: How to Make Sense of any Mess – Abby Covert

In dit fantastische boek vind je alles wat je ooit wilde weten over informatiearchitectuur (IA).

Abby Covert trapt af met een perfecte definitie van informatiearchitectuur: “Information architecture is a set of concepts that can help anyone making anything to make sense of messes caused by misinformation, disinformation, not enough, or too much information.

Kort, bondig, toegankelijk. Covert geeft nog andere definities: informatie, data, content, … Maar die zijn natuurlijk niet het belangrijkste wat Covert te vertellen heeft, en niet de reden waarom je dit boek moet lezen.

Informatiearchitectuur: methode en best practices

Covert beschrijft in zeven stappen hoe je je informatiearchitectuur-project aanpakt, van a tot z:

  1. Identify the mess
  2. State your intent
  3. Face reality
  4. Choose a direction
  5. Measure the distance
  6. Play with structure
  7. Prepare to adjust

Elke stap wordt in een eigen hoofdstuk verder uitgewerkt, niet als methode maar eerder als een verzameling van tools, best practices, ervaringen, frustraties en goede raad. Dat is ook logisch, want elk project is zo verschillend dat een eenduidige, gedetailleerde methode niet nuttig is. In plaats daarvan krijg je de kans om zelf de tools te kiezen die je het beste kunt gebruiken in jouw situatie.

In ieder geval weet Covert waarover ze schrijft. Ze legt een welverdiende nadruk op de mens die niet weg te denken is bij eender welk informatiearchitectuur-project. Dat wil zeggen: emotie speelt een grote rol, zelfs al lijkt dat niet altijd zo in het begin.

Niet alleen praktisch, ook…

De manier waarop Covert haar boodschap overbrengt is niet alleen prettig, humoristisch en soms onconventioneel, maar ook direct. Ze aarzelt ook niet om je op voorhand tot de orde te roepen als ze denkt dat je ergens mogelijk uit de bocht zult gaan. En ze vraagt je vooral ook om inconvenient truths niet uit de weg te gaan.

What if the light reveals the room is actually empty? The only way to know what happens next is to do it.

(Wouter Verkerken)